söndag 19 juni 2016

Spenatpaj med feta och tomat



(En liten paus.. så det kan gå när man får två barn inom loppet av 1,5 år! Matlagningen har fått en mer akut karaktär senaste året. Ambitionen är att hålla detta igång om än sporadiskt.) 

Paj är bra sommar/knytismat – av alla varianter är detta en återkommande favorit! Spenaten är mild grund och tomaterna blir lätt karamelliserade och söta mot den salta syrliga fetaosten.

1 paket fryst bladspenat, ca 500 gram - (gott att använda färsk men det måste vara ordentlig volym - 0,5 kg)
1 gul lök
2 klyftor vitlök
3 ägg
2 dl mjöl eller grädde
2 paket fårost (feta)
2 stora tomater
1/2 paket grönsaksbuljong
salt peppar
vinäger

125 gram smör (gärna rumstemp)
3,5 dl mjöl
nypor salt

Gör så här:

Sätt på ugnen 225 grader

Skär smör i kuber, knåda ihop med mjölet och ett par nypor salt. Tips: Om du inte hunnit rumstemperera smöret kan du köra i micro några sekunder. Arbeta ut degen - ganska tunt - i en pajform av det lite djupare slaget. (diameter ca 24 cm)

Förgrädda några minuter så degen blir torr och kan börja få en gyllene ton.

Under tiden: Hacka 1 gul lök och en vitlök fräs i smör tills det börjar mjukna, lägg på spenat och stek tillsammans på mellan temp. Salta peppra ordentligt. På med en skvätt vinäger (ca 1 tsk). Spenatet ska ha vätskat ur sig. Smaka av.

Stanning: vispa ihop ägg, mjölk en halv finriven buljongtärning, salt peppar, en pressad klyfta vitlök. 

Halvera tomater och skär i 1/3 cm stora skivor.

Fördela spenaten i botten på pajen. Häll över stanning. Smula sedan över fetaosten. Lägg på tomaterna, snyggt att lägga dem symmetriskt i cirklar!

Grädda i mitten av ugnen i ca 35 minuter. Sista 10 minuterna kan man dra upp effekten så att det blir grill - om inte tomaterna fått färg tidigare.

Låt svalna i 15 min minst innan ni äter. Gott med sallad till!