torsdag 25 september 2014

Pommes frites



Har testat ett par gånger att göra pommes från scrach förut, men nu har jag fattat grejen: man ska fritera TVÅ gånger. Det gör hela skillnaden. Krispiga och perfekta. Dessa är extra lyxiga då potatisarna kommer från lottskörden. Helt hemmagjorda alltså!

1–2 rejäla potatisar per person – fasta tror jag är bäst
Salt
Olja till fritering nog att täcka potatisen 
(jag brukar använda raps och sedan spara oljan i en burk till nästa gång - i kylen)

Skär upp lagom mycket potatis i tunna strimlor. Gnid in med några nypor salt.

Hetta upp en kastrull med olja på max. Lägg i en bit potatis på prov först. När det bubblar ordentligt, lägg ner resten av potatisen. Det ska finnas plats för oljan att komma åt potatisen så om det blir för trångt fritera hellre i omgångar. Fritera i ett par minuter tills potatisen börjar kännas lite mjuk. Fiska upp med en hålslev och lägg i ett durkslag med papper och låt rinna av och svalna. Fritera sedan en andra vända tills pommes fritsen (plural?) blir gyllene. Låt åter rinna av på ett nytt papper. (hushållspapper eller tidningspapper).

Vill ni göra egen ketchup kan ni läsa om det en liten bit ner i detta inlägg:

onsdag 24 september 2014

Fläderbärssaft








Försommaren är fläderblomssaftens tid. Sensommaren är fläderbärets! Mycket god saft som skiljer sig markant från fläderblomssaften. Bären är enkla att plocka (man tar ju hela klasar) och finns i var och vartannat kvarter. Smaken är mustig och kan liknas vid en blandning mellan svartvinbär och tranbär. Färgen är snyggt mörkröd! Jag har redan gjort tre satser.

Endel har kanske hört att fläderbär är giftiga. Det stämmer i små mängder, men det bryts sönder när man kokar upp bären i15 min. Däremot ska man inte plocka druvfläder (http://sv.wikipedia.org/wiki/Druvfläder) eller sommarfläder (http://sv.wikipedia.org/wiki/Sommarfläder). Men det är dock enkelt att skilja åt: druvflädrens bär är röda och sommarfäder har låga buskar (ca 1 m).

En sats:
2,5 liter svarta mogna fläderbär
6 dl vatten
5 dl socker
1 tsk citronsyra

Lägg klasarna och vatten i en stor gryta med lock. Låt koka mjukt under lock i 15 minuter. Häll över vätskan i en annan gryta och sila genom ett durkslag. För att få ut all saft använd en potatis-stomp eller liknande för att pressa ut all juice.

Låt svalna. Koka sedan upp igen och lös socker och citronsyra. Häll upp på väl rengjorda flaskor.