torsdag 20 mars 2014

Bibimbap







Testade ikväll att göra bibimbap med sojabitar, ni vet sådana där old-school man kan köpa på hälsokostbutikerna. Hårdmarinerade blir dom mycket goda och en perfekt salt-söt smakboost i denna asiatiska pyttipanna.

För två:

Ris (jag tog det som fanns hemma: basmati) 1,5 dl var lagom

Ett par nävar fryst bladspenat
3 stora champinioner
+
knapp msk vinäger
ett par nypor salt
och ett par nypor socker
lite finriven ingefära
och strössla lite sesamfrö på

1/3 gurka
1/4 gul lök
+
1 knapp msk risvinäger
ett par nypor salt
och ett par nypor socker
en skvätt sesamolja

2 dl sojabitar (torkade) kan nog gå bra med quornbitar annars
+
1 msk soja
1 msk socker
1 tsk olja
1 bit finriven ingefära
1 tsk sesamfrö

Fusk-kimchi
Savoykål: ett par–tre nävar finstrimlad
ett par nypor chilliflakes
skvätt vinäger
en nypa salt
och en nypa socker här också
+
2 ägg
chillisås (asiatisk eller svensk funkar också)


I ordning:

Sätt på ris enligt anvisningarna.

Skålla sojabitarna i uppkokat vatten i några minuter. Häll sedan av vatten, krama ur vätska, marinera med socker, soja, ingefära, sesamfrö och olja. Låt marinera en stund. Stek på mellanvärme i några minuter.
Slängde på några klyftade körsbärstomater för lite färg i skålen. Det blev gott till!

Gurka. Hyvla i skivor med osthyvel. Strimla gul lök mkt fint. Häll på salt, socker, vinäger och sesamolja och marinera.

Kål: Finstrimla kålen finast möjligt. Lägg i en skål och salta. Häll över uppkokat vatten och låt stå i några minuter. Häll av vätskan och blanda med chilli, salt, socker, vinäger.

Champisar: skiva tunt. marinera med salt, socker, vinäger, ingefära och ngn msk vatten. Spenat: fräs i en stekpanna så den mjuknar. Salta. Blanda ihop med champisarna. Strssla över semsamfrö.

Ägg: stek mjukt med sunnyside up. Jättegott om gulan är rinnig sen och blandar sig med allt gött.

Servera i en stor skål, ris i botten och allt i små högar runt. Det präktiga ägget i mitten och en skvätt chillisås. Det är vackert först men sen hackar man och rör ihop det hela. Då är det inte så vackert men däremot mycket gott!