söndag 29 december 2013

Pesto med rostad mandel



Pesto är snabbmat även om man gör den själv. Man fixar den lätt under de åtta minuter pastan kokar. Smaken blir fin och nötig med de rostade mandlarna. Jag prövade att mortla peston vilket resulterade i en lite grövre variant - gott.

Per pers:
En näve mandlar
En näve basilikablad
1 msk olivolja
En liten bit av en klyfta vitlök
En skvätt citron
En nypa salt
+ parmesan eller liknande go ost

Rosta mandlarna i en stekpanna. I mitt fall med skalet kvar. Riv vitlöken - jag använde en liten bit ca 1/6 klyfta - tycker att det lätt kan bli för dominant annars. Lägg allt i en mortel och stöt till önskad konsistens. Alternativt mixa. Servera detta på valfri pasta och grovriven parmesan till. Ringla lite olivolja på topp.

lördag 28 december 2013

Rårakor med en touch av palternacka + grönkålssallad



Potatis – riven och stekt. Konstigt hur det kan bli så otroligt gott. Den här rätten blev tradition i höstas då jag och en kompis bjöd varandra på rårakor varannan söndag och samtidigt kollade på Bron. Mycket trevligt. Nu söker vi en ny serie för att kunna förlänga härligheten. Det var förresten hon som introducerade mig för vegetarisk rom – skitbra för en som alltid varit lite skraj för den vanliga sorten.

2 pers:
8 medelstora fasta potatisar
1 liten palternacka
salt
+
creme fraishe
rom (vegetarisk tångrom i detta fall)
finhackad rödlök (kom ej med på bild)

grönkåls ett blad eller två
liten bit rödkål
1/2 äpple
några körbärstomater
1 avocado
citron
olja
salt

Rakorna:
Skala och riv potatis och palternacka. Salta på aningen mer än vad du tror, det sugs upp av potatisen. Lägg en redig klick smör och lite olja i stekpannan. Fördela halva satsen i varje lagg. Försök att få ut den så jämt som möjligt. Stek på medel/hög värme. Det kan gå lite snabbare om man sätter ett lock på en stund. Vänd försiktigt - eventuellt med hjälp av en tallrik. Stek tills båda sidor har fin färg och rårakan känns mjuk. Servera med en klick creme-f och rom samt den hackade rödlöken,

Sallad:
Hyvla rödkål, finstrimla grönkål (ta bort det grövsta), klyfta tomater och skär upp avocado. Pressa riktigt med citronjuice, salta och olja på!

måndag 2 december 2013

Bröd med morot och kummin




Har blivit något av ett favoritbröd på senaste tiden. Saftigt och kryddigt som får fin färg av moroten.

6 dl vatten
2 små/medelstora morötter
1 tsk salt
1 msk olja (jag tog raps)
1 tsk socker
1 msk linfrö
2 tsk hela kumminfrö
1 dl havregryn
8 dl – 10 dl vetemjöl special (på ett ungefär)
+
vetemjöl och havregryn till utbaket

Rör ut jäst i fingerljummet vatten. Blanda ner salt, socker, olja och kummin linfrö och havregryn. Låt stå och svälla några minuter innan du rör ner mjölet. Under tiden - finriv moroten och blanda ned. Blanda sedan ned mjölet. Jag tycker att brödet blir fint om man behåller degen ganska blöt/kletig, så ta det försiktigt och känn av konsistensen eftersom du blandar ner mjölet. Låt stå och jäsa ca 40 minuter. Degen ska ha jäst ordentligt. Eftersom jag gillar en lite blötare konsistens så använder jag en sked och tar upp lagom klick och rullar den sedan i en mjöl/havregrynsblandning till en bulle. Sedan upp på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under duk i ca 40 min på ett odragigt ställe. Tills bullarna har nästa dubbla storleken. Tips: Jag lade in plåten på lägsta värmen i ugnen (och det blev även det rätt varmt så jag passade och stängde av efter en liten stund) men det fick fin fart på jäsningnen.

Grädda sedan bullarna på högsta värme i ca 10 minuter. En klick smör på detta och du är nöjd.

Pizzasallad




Älskar pizzasallad. Lassar gärna upp ett berg av den som förrätt – och äter den även gärna som topping på pizzan. I fredags blev det hemmabakad pizza + givetvis äkta hemmasnickrad svensk pizzasallad.

På en höft:
Vitkål
vitvinsvinäger
olivolja
salt
oregano

Hyvla vitkål med en osthyvel. Ta dubbelt mot vad du tror. Den krymper sen. Koka upp en liter vatten. Häll över det heta vattnet på den hyvlade kålen i en skål, låt stå ett par minuter. Häll av vattnet och låt rinna av ordentligt i ett durkslag (eller använd en salladsslunga). Lägg i en skål. ett par svättar vinäger samt olja och ett par nypor salt och oregano. Rör runt. Smaka av om det är tillräckligt salt/syrligt.