tisdag 30 juli 2013

Pizza med grillad zuccini, spenat & pinjenötter


Hemmagjort tutti totale.

2 pers:

Deg:
1/8 jästpaket
Skvätt olja
1/2 tsk salt
1dl vatten
2-2,5 dl vetemjöl speziale

Sås:
4 st tomater
1 msk tomatpuré
1/2 gul lök
2 klyftor vitlök
Salt peppar socker
Och en skvätt rödvin om finnes
Oregano färsk

1 liten zuccini
Olja+salt+citron

Ett par champinjoner 
Ett par nävar babyspenat
En näve pinjenötter
Ett par nävar riven ost

Sätt degen och låt jäsa till dubbel storlek.

Under tiden går såsen som ska koka ihop sig: fräs finhackad lök tills mjuk häll på hackad tomat och låt koka mjukt, sakta sockra och peppra. Låt koka ner till såsen är tjock. Smaka av så det är koncentrerad smak!  

Zuccini: skär i några mm tunna skivor på sniskan, lägg i en dunke, häll över lite olja, saften av en halv citron och några nypor salt, rör om. Grilla på ett galler högst upp i ugnen tills fin färg uppstår.

Kavla ut degen tunt, över en hel, lätt mjölad plåt. Vänder man ett par gånger så går det bra. Eftersom jag inte har en stenugn tycker jag att det blir bäst att förgrädda degen några minuter (till lätt gyllene ton). 

Börja med att stryka på tomatsås och ost, grädda ett par minuter. Lägg sedan på tunt skivade champinjoner, zuccini, bladspenat och grädda ytterligare några minuter. Rosta pinjenötter i en kastrull vid sidan och strö på då pizzan är färdiggräddad.

En sallad till är gott. Vi gjorde en svensk pizzasallad på skållad vitkål, salt, citron och olja.

söndag 28 juli 2013

Spenatcrêpes med smält ost





Lyckat experiment!

Smet (2 pers, ca 6 st laggar)

1 ägg
1,5 dl vetemjöl (jag blandade även med 1/3 grovt dinkelmjöl)
2 st handfull färsk spenat
2 dl mjölk
Ca 1/2 tsk salt
1 tsk olja
+
Lagrad god ost 
Körsbärstomat
Rödlök
Gräddfil
+
sallad

Mixa mjölk och spenat helt slätt. Vispa sedan ihop med mjöl, ägg och salt. Ett tips är att göra smeten lite saltare än normalt, så smaka av så den är på gränsen till för salt! Låt gärna stå i kylskåp i 30 min.

Hetta upp en panna, använd hushållspapper med smör, stryk över så att laggen blir blank men inte rinnig av fett. Häll ut ca 3/4 dl smet, vinkla pannan så smeten rinner ut och blir så tunn och fin som möjligt. Stek ordentligt på ena sidan, vänd försiktigt med en stekspade (blir aningens skörare än vanliga pannkakor). Grädda den andra sidan mycket lätt. Och kom ihåg, första pannkakan blir alltid misslyckad!

När alla crêpes är stekta: lägg den lätt gräddade sidan igen nedåt i pannan och strö på en näve av osten. Vik dubbel. Stek ngn minut tills osten börjar smälta. I och med att man steker dem vikta kan man rymmas två åt gången.

Servera med finhackad rödlök, klyftad körsbärstomat och gräddfil. Smarrigt!

lördag 27 juli 2013

Blomkålsoppa med persilja och krutonger




Efter intensiv roadtrip i sydvästra USA är det skönt med några dagars relax i sommarstugan vid Vänern. 

Slumpmässiga ingredienser i kylskåpet resulterar i en blomkålsoppa med nedmixad persilja. Samt krutonger på ett valnöt/aprikosbröd som vi brukar baka här i stugan. Receptet finns i Enklare bröd av Pain au Martin, tips!

2-3 portioner:

1 litet blomkålshuvud
Ett knippe persilja
2 charlottenlökar
1 klyfta vitlök
1 dl grädde
Ca 5 dl vatten (späd eftersom)
1 msk grönsaksbuljong
1/2 citron
Nypa socker 
Salt och peppar

Krutonger:
1 skiva bröd (här aprikos/valnöt, men annars gärna något segt typ Levain)
1 msk smör
Salt

Fräs finhackad lök/vitlök i smör tills mjuk. Häll ner fördelad blomkål, buljong vatten och grädde. Låt koks mjukt under lock tills mjukt. Pressa citron. Mixa slätt. Smaka av med salt, socker och peppar samt späd till lagom konsistens om det är för tjockt. Hacka persilja grovt (utan stjälkar) och mixa fint med soppan. 

Krutonger: skär skivan i tunna skivor på bredden. Stek (medan soppan kokar) på mellanvärme i några minuter på varje sida, salta, sänk värmen och rista ytterligare lite så krutongerna blir riktigt krispiga.

fredag 26 juli 2013

Avocado & mynta i soppa


Efter ett lååångt flygpass och tågresa landar jag hos mamma på sommarstugan. För att vila ut efter semestern :-) Första lunchen blir en härmis av den goda kalla avocadosoppan vi åt i Santa Fe. Går på 5 minuter att laga och perfekt en sommardag som denna!

2 portioner:
2 avocado
3/4 gurka
1 lime
1/4 vitlöksklyfta
Några kvistar mynta
Salt & peppar
+ ev krutonger 

Grovhacka gurka och mixa slätt med avocado, limejuice finhackad vitlök och myntablad. Salta och peppra efter behag. Vi åt knäckemackor till med god ost inköpt på mellanlandning i Amsterdam!

torsdag 25 juli 2013

En sista öl i påse





Man har ju sett hur dom gör på film. Vi tar det säkra före det osäkra och stoppar ner ölen i en papperspåse - går ner på stranden och ser en sista solnedgång. Ölen är Sierra Nevada Pale Ale som vi inköpt i olika omgångar längs campingturen och som faktiskt funkar helt ok även i ljummen form. Hej då USA och tack för allt skoj!


tisdag 23 juli 2013

Lunch med hälsa och ekonomisk oberoende





En av våra sista luncher intas på en kinesisk restaurang i Venice, som variation till alla mexluncher från foodtrucksen. Trots att det ser gott ut smakar det inte mycket. Framtida ekonomiska oberoende är dock plåster på såren!

måndag 22 juli 2013

Italienskt i Venice




Jag blev tipsad om Jonathan Golds best 101 restaurants - en restaurangguide med allt från finrestaunger till gatukök i LA-trakten. En kort promenad från där vi bor i Venice ligger "Superba" en (typ) italiensk restaurang med hemmagjord pasta och massa spännande rätter. Jag testar en pasta med lammfrikadeller och en ost samt tomat sås - mycket gott. Vi delar på en kålsallad till med brödsmulor, valnötter och getost. 

Bränsle


Bara denna dryck är värd en resa över Atlanten. Lemonaden är inköpt på "Lemonade" i Venice. Där fanns det en massa intressanta kombinationer att välja mellan (tex citron/mynta, gurka, vattenmelon/rosmarin) men jag kör på den klassiska.

Friterat vid havet




Efter ett besök i makarna Eames hus i norra LA kör vi vidare uppåt Malibu där den vackra stilla havskusten breder ut sig. Vi hänger på stranden, kollar in surfare och leker i de höga vågorna (2 av 3 pers fick nackspärr av whip-lash-effekten) och äter sedan en härlig flottig lunch på Neptunes - en fiskrestaurang i bortre Malibu.

söndag 21 juli 2013

Vietnamesisk sallad i Echo Park




En countryspelning för oss till området Echo Park, ett relativt lugn stadsdel. Här testar vi en vietnamesisk restaurang och beställer in Bun - en ljummen sallad med risnudlar, böngroddar, sallad och friterade tofu i en sötsaltsyrlig dressing. Sjukt gott. Sedan gör vi över gatan till ett raw food ställe och äter lite rå glass. Gjord på kokosmjölk bland annat. 

Kinesisk takeaway på utomhusbiografen



På Hollywood Cemetary visar dom utomhusbio en gång i veckan. Köerna ringlar långa när vi kommer dit och föreställningen är utsåld. Men som mycket annat under denna resa löser det sig, vi lyckas få tag på ett par biljetter i sista sekund och rusar runt i kvarteret för att få tag på lite picknick och ett par öl. En kinesisk restaurang ligger nära och vi får med oss två överlastade förpackningar. Stekta nudlar, en slags vegetarisk jättebiff, sötsurt fläsk, ångade grönsaker mm. Lite slabbigt och stabbigt om jag ska vara helt ärlig, men ändå kul som upplevelse. Och filmen – Taxidriver – gör sig bra mot palmfonden.

lördag 20 juli 2013

Foodtruck lunch



Här och var poppar det upp mobila restauranger. Bra för snabb och billig lunch. Här en vegetarisk taco för 2(!) dollar. 

Franskt i Hollywood



På en fransk mysig bistro i Los Feliz: Figaro, äter vi en klassisk middag. Trout (forell?) med kapris, citotronsås fräst spenat och potatismos. Sedan strosar vi vidare längs gatan och dricker margeritas och lyssnar på husband på ett lokalt hak.

torsdag 18 juli 2013

Ceviche tostada på Seal Beach



Det blir mycket mexikansk mat, men det är ju så otroligt gott att det är svårt att undvika. Här ceviche, marinerade vit fisk i lime på friterat majsbröd.

Paisanos pizza



Pepperonipizza och öl, ett stenkast från stranden och kvällsdoppet i stilla havet.

Tacos i seal beach


Efter 2 veckor on the road är vi framme vid resans destination: LA. Vi ska bo i den lilla beachstadsdelen Seal Beach. Nära piren finns en mexikansk restaurang som heter El Burrito Jr: här äter vi tacos i mjuka bröd. En med grillad fisk och en med hackad biff. Otroligt goda.

onsdag 17 juli 2013

Skrovmål efter långkörning i öknen



Scramblade ägg med ost och chilli med bönor och salsa i lilla staden Joshua Tree, i Californiens öken. 

lördag 13 juli 2013

Vegoburgare i Flagstaff


Vi stannar till i lilla bergsstaten Flagstaff på vägen från Grand Canyon. Både lite western och turistvibbar på det här stället. På Macys Café äter vi vegoburgare med svamp och smält och och en god miso/sesamdressing. Snart bär färden åter uppåt nya äventyr i naturen.

En sandwich i Bluff, Utah



I en liten stad i sydöstra Utah: Bluff, hittar vi otroligt nog ett hipstercafé med egen kafferost och ekologisk mat. En avocado- och Jack cheddarsandwich blir dagens lunch!

Friluftsmiddagar





Längs vår roadtrip blir det en hel del camping, landskapet är helt fantastiskt och varierar så att man tappar andan. Primusköket är med och burritos och hamburgertallrikar på hak längs vägen varvas med enkla middagar under bar himmel.

söndag 7 juli 2013

Fiskmacka deluxe



Ett av resans första mål är att besöka Georgia O'Keeffes hus i Abuqui. Efter en rundtur där stannar vi till för lunch på det närliggande alltialloaffären/dinern Body's. Jag beställer in en sandwich med fisk panerad i tortillabröd, chillimajjo och fries. Greasy och very gott.

fredag 5 juli 2013

Gurk och avocadosoppa


Efter ett smärre overload av bönor och smält ost varvar vi med en avocado- och gurksoppa med mynta till lunch, som svalkar fint i det heta vädret. Fortfarande i Santa Fe.