torsdagen den 24:e november 2011

Spenat och kikärtsbiff


Grön middag i dubbel bemärkelse. Gott var det!

Ca 3 portioner:
4 dl blötlagda kikärtor (blötlagd volym)
2 dl hackad spenat
1 tsk salt (inte mindre det blir trist)
2 klyftor vitlök
1 dl sesamfrö
peppar

Till frityr- 0,75 l olja. Det är ej svårt.

+
tillbehör
valfritt bröd, här vetetortilla
rostad tomat
fetaost
turk. yoghurt
persilja
lite lök
eller vad man gillar.

Blötlagda kikärtor: Blötlägg ett helt paket i 2 dagar. Skölj av och frys in det som inte används. Sedan kan man tina efter behov i varmt vatten.

Tina spenaten lite (eller låt stavmixern jobba hårt som jag just gjorde..) mixa med kikärtor, vitlök. Blanda ner salt peppar och sesam sist. Hetta upp en kastrull på max. Pröva med en liten klutt först, bubblar det kraftigt så är oljan tillräckligt het. Forma små biffar eller bollar, skjut ner försiktigt med ett par skedar. Fritera i några minuter och vänd på biffarna. Tag upp då det fått en lät gyllene färg. Fast gröna då. Låt rinna av i ett durkslag med hushållspapper. Servera i ett bröd med goda grejer till.

måndagen den 14:e november 2011

Laxbiff med lime och korianer och ugnsbakad broccoli



Mjukt+krispig+salt+syrligt=gott

För en person:
1/2 broccolihuvud
1/2 röd eller gul lök
lite god ost - här hård getost
olja, salt
+
1 frusen laxfilé - portionsbit
färsk koriander, eller i brist på det korianderstjälkar. Funkar fint.
1/4 lime
knappt 1 msk grädde (kan uteslutas, eller ersättas med creme-f)
1 knapp tsk sambal
ett par nypor salt


Dela upp broccoli i små buketter och skölj (kan gärna vara blöta så blir dom lite ångkokta), skiva stjälken tunt, klyfta löken, varva i en oljad form, strö över lite flingsalt (om finnes) och grädda i ugnen i 225 grader i ca 20 minuter. Sista 10 minuterna kan man ev hälla på ett par msk vatten och strö ost på topp.

Biffen. Tina laxen lätt. Vill man att det ska gå snabbt kan man fuska med varmt vatten. När den är halvtinad, dela i mindre bitar. Hacka koriandern grovt - en handfull knappt - mixa med mixerstav - med lime, sambal grädde och salt. Hetta upp en stekpanna med mycket olja. Klicka ut till två biffar. Stek tills fin färg uppstår på båda sidor.

Servera med en limeklyfta. Det är såsen.

torsdagen den 10:e november 2011

Burrito med svarta bönor, fänkål och getost



Snarlik middag som föregående fast vegetarisk. Ett hett tips är den rökta paprikan som ger en lätt rökt smak, vilket är ganska ovanligt i vegetarisk mat. Det är gott och intressant.

1 gul lök
2 klyftor vitlök
1/4 fänkålshuvud
1 riven morot
1 burk svarta bönor
2 tomater
1 grönsaksbuljong
1 tsk rökt paprika pulver, köp här -->
1 tsk spiskummin
1 msk limejuice eller vinäger
1 msk sambal
getost (jättegott till, men annars ta vad som finns)
koriander
avocado
gräddfil
bröd recept -->

Hacka gul lök, vitlök, fänkål stek i olja, när det börjar mjukna lägg på en grovriven morot, tillsätt kryddor: spiskummin och röktpaprika, sambal och buljong, hacka tomat och stek med – och tillsätt tillslut på sköljda svarta bönor. Smaka av med lime, och salt. Servera i burritobröd med gestost gräddfil avocado.

Mjuka tacos med kyckling



På den lilla nyöppnade mexaren Fogón del Taco--> finns lunch och middag i form av mexikansk snabbmat. Tacos, burritos, quesedillas och sånt! Något man länge saknat på den Stockholmska matkartan (förutom La Neta). Häromdagen prövade jag mjuka tacos med olika fyllingar, bland annat en god med kyckling:

2 portioner:
1 kycklingfilé
1 morot
1 gul lök
1 klyfta vitlök
1 tomat
1 msk sambal olek
1 tsk spiskummin
1 tsk rökt paprika pulver, köp här -->
salt
färsk koriander
+
limejuice
ost
gräddfil
avocado

Mjuka taco-bröd: Jag gjorde egna i stekpannan med mix av majs / vetemjöl. Minns inte proportinerna men här är ett recept:
http://receptfavoriter.se/recept/vetetortillas-hembakta.html

Koka kycklingfilén i lätt saltat vatten. Under tiden stek upp hackad lök, riven morot, vitlök, krydda med spiskummin och paprikapulver, sambal olek och häll äventuellt ngn msk vatten för att det ska mjukna helt.

Tag upp kycklingen och låt den svalna. Riv loss tunna strimlor av kycklingen. Blanda ner den och hackad tomat i lök/morotsblandningen och stek på några minuter. Smaka av med salt, lime och sambal. Klipp färsk koriander över.

Servera med gräddfil, avocado och mycket riven ost! Samt lite extra lime om man vill boosta på det vist.

Bonus. Här är ett alternativt recept! -->

måndagen den 7:e november 2011

Ceviche med torsk och fänkål


Måndagar har vi gemensam frukost på jobbet. Gott bröd och pålägg. Vid lunch har man inte hunnit bli hungrig utan tar sig ett par mackor till. Framåt eftermiddagen slinker det ner en macka till av bara farten. Till middag behöver man det absolut motsatta. Dessutom något av det godaste jag vet:

Recept lagom för en middagsportion, men kan passa som förrätt åt 2-3 också:
150 gram torsk
näve fänkål
1 charlottenlök
1 avodcado
1,5 lime
ett par körbärstomater
1/2 paprika
1 tsk olja
1/2 röd chilli
färsk koriander
salt

Frys först torsken över natten och tina sen. Skär i kuber. Pressa lime över i en bunke. Salta. Hacka charlottenlök fint, paprika i små bitar, strimla fänkålen så tunt det går, finhacka chilli, tomat, blanda ihop och låt dra i minst 15 minuter (här "tillagas" fisken av syran i limen), vänd försiktigt emellanåt. Skär sist upp avocado i bitar, och hacka koriander - rör ner med varsam hand så att avocado inte mosar. Smaka av surhet och salthet. Sen är det klart!

tisdagen den 1:e november 2011

Rotfrukt på rulle


Rotisarna behöver inte alltid vara till - dom kan också vara i.

2 portioner:
1 liten eftersläntar-palsternacka från lotten (ca 1.5 dl volym)
1 bit rotselleri (ungefär samma volym)
1 morot
1 gul lök
1 klyfta vitlök
salt
peppar
rosmarin
200 gram keso
+
lagrad ost

Pannkaka:
1 ägg
2.5 dl mjölk
1.25 dl mjöl
salt
smör
Blir ca 5 pannkakor
+
sallad med rostade solrosfrön
och dressing:
dijonsenap
balsamvinäger
olja

Gör först i ordning pannkakssmet och stek i smör. Ju tunnare desto fler.

Skala och hacka alla rotrfrukter i små bitar, stek i olja/smör (tillsätt efter en liten stund även lök och vitlök), tills dom blir mjuka och nästan lite brända, salta och peppra ordentligt och smaksätt med rosmarin. Blanda ner keso.

Fördela fyllningen på pannkanorna, vik in kanterna och rulla ihop. Toppa med mycket god ost. Gratinera i ugnen på grillfunktion i ett par minuter. Servera med en sallad och gärna med en god syrlig dressing till.

Mycket bra som middag och även som lunchlåda!