fredagen den 29:e april 2011

Tonfiskröra med lite feta och annat smeta


I takt med att det blir varmare ute kallnar mina middagar, det blir bara mackor och te. Snart är det här väl en smörrebröds-blogg.

1 burk tonfisk
3 msk creme f
1 msk majjo
1 tsk dijonsenap
1/4 paket feta
näve bladpersilja
Gräslök eller lite rödlök
Nypa salt & svartpeppar
+
Cornichonger

Blanda ihop allt. Gott på rostat osötat grovt bröd. Fint med cornichonger till för dom är syrliga / söta och utgör den perfekta smakkombon till tonfiskröran.

Här är en tonfiskföra som jag bildgooglade fram för att få min egen macka att framstå som delikat -->

tisdagen den 26:e april 2011

Snabbsyltad rödlök på gårdagens stek (macka)


Kanske finns det ngn form av stek-bit i kylskåpet efter påskhelgen? Pröva den med hemsyltad rödlök på rostat bröd.

1 stor eller 2 små rödlökar
1 msk honung
1 msk äpplecidervinäger
2 nypor salt
svartpeppar
+
stek - biff
valfritt mackmaterial
+
smör
philadelphiaost
snyggare sallad än vad jag hade
lite gräslök

Rödlöken tar en kvart cirka. Skala och klyfta i 1/2 cm tjocka klyftor. Fräs löken i ett par msk olja – bara mjukt, häll på honung, vinäger och salt. Lått svettas på låt värme i 5-10 minuter, löken ska inte vara helt mjuk. Låt svalna. Blir gott om det får stå i kylskåp en stund också. Skiva biff-stek-grejset tunt och servera på smörad macka med sallad och lite färskost under.

lördagen den 23:e april 2011

Chokladpudding med limemarinerade jordgubbar

Påskdesserten. Lätt att göra – mäktig att uppleva.

6-8 portioner
200 gram mörk choklad (ej block)
4 dl grädde
2 äggulor
+
Jordgubbar
Limeskal
Limejuice
Socker

Värm grädde nästan till kokpunkten, smula ner choklad och rör tills det löser sig, blanda ner äggulor. Häll upp i glas och låt stå i kylskåp i en timme.

Hacka jordgubbar, marinera med ett par nypor socker limejuice och limeskal.

tisdagen den 19:e april 2011

Soja och honungsmarinerad kyckling med varm sallad


Yakiniku, Yakitori, Tereyaki, Yoko Uno. Vad heter det nu igen. Det här blev alla fall salt-sött, smakrikt och lite bränt på ett gott sätt.

Per person:
1 kycklingfilé
1 liten gul lök i klyftor
1 msk Honung
1 msk japansk soja
sesamfrö
chiliflakes
+
1 morot
näve sockerärtor
purjo
sesamolja
vinäger
salt

Marinera kyckling med soja och honung. Ju längre desto bättre men man kan även köra en kortis. För det gjorde ju jag. Hetta upp en stekpanna med mycket olja. Plocka upp kycklingen och stek först på hög värme, sänk sedan och låt efter steka lite. Finns det marinad kvar, häll över. Se till att kyckligen är genomstekt. Servera med sesamfrö och chilli på topp.

Koka upp vatten och salt, hyvla morot och koka någon minut tillsammans med sockerärtor. Häll av i durkslag. Finstrilma lite purjo, blanda ihop med en skvätt sesamolja och vinäger samt en nypa salt.

söndagen den 17:e april 2011

Pasta med syrlig persiljepesto, feta och buljongboostad aubergine


Vårmat! En variant på gremolatan, vilken har en tradition av att läggas upp här på vårkvisten. Auberginen är den enklaste formen av vegetarisk biff. Det gillar jag.

1 knippe bladpersilja
1 citron skal (knappt)
1/2 citron saft
2 klyftor vitlök
1/2 dl olja
nypor salt
peppar
+
feta
+
1 aubergine
1 grönsaksbuljong
1 klyfta vitlök

Riv citronskalet på det grova. Tag los bladen från stjälklarna och mixa med olivolja och citronsaft. Blanda ihop med citronskal och finhackad vitlök. Salta och peppra. Blanda med pasta och smulad fårost.

Under tiden: stek aubergine i skivor i några msk olja, riv upp buljongen och blanda med ngn halv dl vatten, finhacka vitlök och blanda ner, När auberginen börjat få färg, häll över buljongmix. Låt vattnet avdunsta.

söndagen den 10:e april 2011

Förmiddag


Missade man lunchen och planerar en sen middag kan det behövas en mellannivå. Förmiddag kan vi kalla det! Middag med lite innehåll, som lämnar öppet för senare matintag. Jag gjorde i lördags således en soppa från tomatpuré. Det smakade precis som den där tomatsoppan man kan köpa färdig från Kelda, om ni prövat. Hyfsat slappt recept. Men gott!

5 dl vatten
1 grönsaksbuljong
3 msk tomatpuré
3 msk creme-fraische
1 liten finhackad vitlöksklyfta
tsk balsamvinäger
nypa socker
+
lite toppredning (vetemjöl vatten)
+ något annat, lite broccoli, paprika, tomat eller vad man har hemma

Bara koka upp vatten buljong puré CF, tillsätt lite vinäger, finhackad vitlök (lite så det inte blir dominant) ett par nypor socker. Om man har någon färsk grönsak kan det vara gott att det får koka med i någon minut så får man lite tuggmotstånd också. Gör en toppredning på knappt 1 msk mjöl.

torsdagen den 7:e april 2011

Pasta med smörfräst morot, bönor och fårost


Ville först räkna ingredienserna till tre. Men sen var det ju osten, smöret, vitlöken och basilikan. Iofs. Enkelt är det hur som helst och väldigt god vardagsmat.

Pasta
+
per pers:
näve sockerärtor
1 morot
+
klyfta vitlök
olja smör
+
Chévre eller fårost
lite basilika eller annat grönt om finnes

Koka upp pastavatten och "grönsaksvatten" samtidigt (i två kastruller såklart). Salta på ordentligt! Skala morot och skär i stavar. Släng ner den först några minuter och sedan sockerärtor i någon minut till. Koka pasta också, den tar längst tid. Hetta upp en stekpanna med en rejäl klick smör och lite olivolja, fräs den finhackade vitlöken snabbt, lägg på morot och sockerärtor, en nypa socker och en nypa salt. Servera de frästa grönsakerna på pastan och se till att få ner allt go-smör. Servera med skiva chévre eller smulad fårost och lite basilika och peppar. Öl är prima dryck till!

onsdagen den 6:e april 2011

Macka till middag


1 ägg, kokat hackat
1 msk majjo
2 msk kesella
1 cm finhackad purjo
persilja eller annat grönt
ganska mycket salt & peppar
1/2 dl riven parmesan
och sen hade jag lite riven morot i också
+
cornichonger

tisdagen den 5:e april 2011

Ramen med sej!


Var på japanska soppköket Ramen Ki Mama i helgen. Det är ett sådant ställe man blir sugen på att gå till nästa gång redan medan man är där. Eftersom man inte kan äta allt samtidigt.

Alternativt testa lite själv:

För två:
1 fiskbuljong-tärning + 7 dl vatten
0.25 dl japansk soja
0.25 dl risvinäger
1 tsk sesamolja
2 tsk socker
+
"näve" breda risnudlar
1 liten morot, fint hyvlad
lite svamp, kluven
(hade gärna haft shitake)
(men jag fick ta shiampinioner)
1 dm purjo, finstrmlad
sockerärtor näve
och lite broccoli om det råkar finnas hemma
1 bit sej eller torsk
1-2 ägg
gärna lite wakame (sjögräs)
1-2 msk av det

Snabbmat. Koka upp buljong + soja vinäger socker sjögräs. Förbered samtidigt grönsakerna. Lägg ned nudlarna (som kanske behöver koka i 5-6 minuter) och svampen. Kläck ned ägg samtidigt - liksom i de ännu stela nudlarna, som i ett rede. Lägg på ett lock, låt koka ett par minuter.

Lägg sedan ned broccoli i små buketter, purjo, morot, sockerärtor - någon minut och sedan fisk och låt koka någon minut till. Gott om det är bara lätt kokt.