måndag 27 september 2010

Råstekt finhyvlad mandelpotatis & marinerad morotssallad


Det tar några månader att odla potatisen men sen går resten jättesnabbt.

Några mandelpotatisar
1/2 gul lök
+
1 morot
1 tsk japansk soja
1 tsk vinäger
några droppar sesamolja
gurka och tomat
+
klick creme fraiche

Hyvla potatisen i tunna skivor med en osthyvel. Stek i lite olja och smör. Släng på strimlad lök när potatisen börjar bli mjuk.

Grovriv morot - blanda med vinäger och soja (man kan eventuellt ha lite mer av det, gott med mycket smak) låt dra ihop sig, blanda sedan med lite andra grönsaker tex gurka och tomat.

fredag 24 september 2010

Pizza, tomassås med ansjovis och grillade grönsaker


Här kommer en till slags platt varm macka.

Jag är inte någon vitlöksfrossare av stora mått men i en god långkokt tomatsås tycker jag man kan pressa ner en hel del. Med anchovis får man sälta, syra och sötma och gör andra kryddor överflödiga.

2-3 pizzor:

sås:
1 burk hela tomater
1/2 burk ansjovis med spad
4 klyftor vitlök
2 msk olivolja

grill:
Spetspaprika, 2 st
1/2 liten zuccini
+
rödlök
soltorkade tomater (bra)
oliver

degen:
1,5 dl vatten
2 msk olja
1 tsk salt
4,5 dl vetemjöl
1/2 paket jäst
1 msk oregano

Börja med degen. Ni vet väl hur man gör.

Sen kan du sätta igång med sås. Skiva vitlöksklytorna tunt. Fräs försiktigt i olivoljan (det ska inte få färg) tag de hela tomaterna och klipp sönder med en sax rakt i burken, lite hit och dit. Häll på i kastrullen, även anchovis+spad. Koka ej allt för häftigt i 30 minuter. Den ska tjockna till.

Paprika och zuccini: dela paprikan på mitten och ta ur kärnhus. Skiva zuccini i 1/2 cm tjocka skivor. På snedden så blir det långa snygga bitar. Olja en plåt och grilla (på S) i ugnen tills paprikan blir svart och bubblig. Zuccinin behöver bara se lite gyllene snygg ut. Tag ut låt svalna en aning och lägg sedan paprikan i en plastpåse några minuter. Sedan är det lätt att skala.

Med ugnen varm (225 grader) - knåda ut degen på en plåt - eller två rundlar. Förgrådda i några minuter. Stryk sedan på den goda såsen och topping + ost. Grädda tills det ser klart ut. Toppa med lite oregano.

Örttömning / platt varm macka


Det får inte längre att förneka. Balkongkryddornas sista tid är här. Bara några veckor kvar innan frosten biter till. Man kanske hoppas på att övervintra sin frodiga kryddsamling inomhus. Men vi vet alla hur det slutar – en långsam, plågsam död. Bättre då att frossa i tid.

Tortilla bröd
Riven ost av lagrad sort
1 msk creme-f
Gräslök! eller finstrimlad purjo
Bladade gröna örter:
Timjan
Basilika
Oregano
Koriander
& what have you

Riv 1 dl ost, blanda med en matsked c-f och en massor av hackade kryddor. Smeta ut på ett par tortillabröd, vik dubbla och stek till snygg färg i stekpanna.

torsdag 23 september 2010

Falafel med Ali Babas gurksås


Think outside the box. Think outside the stark sås & vit sås.

Inspirerad av Ali Babas falafel i SF -->

5 dl kikärtor, okokta men blötlagda i 2 dar
(frys in ett paket och plocka fram efter behov, jag brukar värma i varmt vatten på ngn minut)
1 dl sesamfrö
2 stora finrivna morötter
1 msk sambal olek
2 klyftor vitlök
1 tsk salt
1 tsk spiskummin
1 tsk paprikapulver
en rejäl hög hackad bladpersilja
minst 5 dl rapsolja till frityr
+
såsen:
hackad saltgurka
hälften majjo
hälften mat-yoghurt
kanske lite finriven vitlök
och en aning salt
+
sallad

Falafel: Mixa allt slätt. Blanda ner sesamfrö efter. Hetta upp en kastrull med oljan tills den börjar knäppa lite. Klicka försiktigt ner ca 1 msk per bit i oljan, det skall bubbla häftigt då temperaturen är tillräckligt hög. Tag upp då de ser gyllene och fina ut. Låt rinna av i ett durkslag med hushållspapper.

Sallad: Gott att finhyvla gul lök, blanda med hackad tomat, hackad persilja med en skvätt citron och salt.

tisdag 21 september 2010

Tomatsoppa med kokosmjölk


Man får trösta sig med en soppa. En multikulturellt kryddad.

1 burk hela tomater + 1 "burk" vatten
1/2 burk kokosmjölk
1 grönsaksbulnong
liten bit ingefära
1 liten palsternacka
2 msk asiatisk fisksås
2 klyftor vitlök
svartpeppar
+
färsk koriander

Rosta vitlöken i kastrullen med skalet på, plocka ut när den börjar mjukna. Skala och skiva ner den tillsammans med skalad & skivad palsternacka, häll på tomaterna med tomatjuice (klipp upp dem grovt först) koka upp tillsammans med buljong och kokosmjölk, låt koka i 10 minuter, mixa slätt. Tillsätt en liten bit finriven ingefära och ca 2 msk fisksås, smaka av så sältan blir bra, svartpeppra.

Äggröra 2-3 port:
2 ägg
1 msk majonäs
2 msk creme-f
1/2 dl finriven parmesan
1 liten saltgurka
2 cm finhackad purjolök
salt pepper

Koka ägg, och finhacka det och gurka och blanda ihop med det andra. Vad det är för bröd? Saltå kvarns solrosbröd, jättegott.

lördag 18 september 2010

Zuccini och fårticka i gräddig pastasås


Fårtickan! En ny kompis.

3 portioner:
En stycke fårticka (denna klump kan ha vägt 250 gram kanske)
Lika mycket zuccini
1/2 gul lök
1 klyfta vitlök
1 dl grädde
1 tsk vitvinsvinäger
japansk soja
asiatisk fisksås
bladpersilja
+
svartpeppar
+
pasta eller ris

Finhacka lök, skär fårticka och zuccini i bitar och stek alltihopa, finhacka vitlök och släng ned när det andra börjar bli mjukt. Smaksätt med soja och några stänk fisksås i ett första steg. Häll på grädde och låt puttra en stund. Smaksätt lite mer med soja och fisksås samt vinäger. Finhacka en handfull persilja och rör ner (kan koka med en liten stund) Servera med pasta eller ris, strö eventuellt lite ost över och lite färsk persilja.

Provköket – en glad amatör i svampskogen

Förra helgen cyklade jag och några kompisar ute till Nackareservatet för att leta svamp. Det blev lite av en ny teknik-fars då vi alla gick runt med GPS i Iphone obekymrade om att komma bort från varandra, sedan smsade och ringde vi kors och tvärs för att mötas upp igen. När vi litade på vårt förslöade lokalsinne gick vi käpprätt i fel riktning.

Vi hade en svampbok med och vågade för första gången plocka sorter förutom de säkra korten (kantarell & karljohan). Bland annat sandsopp – en av de vanligaste svamparna. Den ska vara ganska medioker att tillaga direkt – men vinner mycket på att torkas, ska tydligen då likna murkla smakmässigt. Och det finns massor av den i skogen. Skär man den itu så blånar den i snittytan. En korg resulterade dock bara i ett dricksglas volym när den väl var torkad.
Jag hittade dessutom fårticka, (som jag relativt snabbt kunde identifiera tack vare svampboken). Ett hett tips! Smaken var som att korsa en champinion och en shikate, en mild söt smak samtidigt tuggig och köttig.

fredag 17 september 2010

Persika ♥ grönkål



Visste ni att det går att odla persika i Sverige? Vår granne på lotten har ett präktigt persikoträd som bar massor av frukt i somras, så mycket och tungt att flera grenar knäcktes. Jag fick några stycken. Mycket goda. Grönkål har vi också odlat. Stod häromdagen vid diskbänken och funderade på vad man kan göra med ett knippe grönkål – kom att tänka på den halländska grönkålen, som man sockrar, och rödkålen som är syrad. Sött och syrligt verkar gå ihop med kål – och vad är sött och syrligt om inte en persika.

Färsk grönkål, jag hade ungefär 8 stora blad
1 persika eller nektarin - halvmogen
1 dm purjo
1 liten klyfta vitlök
1 dl mjölk eller grädde
1 ägg
salt
peppar
1/4 paket fårost
+
2 dl vetemjöl
75 gram smör
salt

Skär loss bladet från stjälken och finhacka grönkålen, fräs i en kastrull tillsammans med strimlad purjo. Salta och peppra. Sänk värmen, häll på en dl vatten och låt koka bort, grönkålen ska vara mjuk, det kan ta 10-15 min. Under tiden blanda rumstempererat smör och mjöl, kanske en nypa salt, pressa ut i en pajform, nagga och förgrädda på 225 grader, i knappt 10 minuter, pajdegen ska vara fast. Vispa ihop ägg och mjölk, salta och peppra. Blanda ner grönkålsmixen (den kan vara varm) häll ut i pajformen, hacka persika och fördela över smeten, smula sedan fetan över. Grädda i 25 minuter på 225 grader i mitten av ugnen. Enjoy.

Straight from the lott:
(men i ärlighetens namn så var det en köpepersika som åkte ner i pajen, dessa ville jag äta som dom var)

tisdag 14 september 2010

Vietnamesiska vårrullar med kyckling


Jag råkade ha alla ingridienser till färska vårrullar hemma, förutom räkor. På vietnamesiska restauranger brukar man kunna beställa en variant med kyckling istället för räkor – det hade jag däremot.

Rispapper - tag den större varianten
+
salladsblad
gurka i tunna stavar
tomat
morot hylad
thaibasilika - missa inte!
glasnudlar
+
kyckling
(kycklingbuljong, vitlök, ingefära)

såsen
1 lime
1 msk fisksås
1 msk ljus soja
1 msk vatten
1 chilli
1 msk socker
massor koriander
1 vitlöksklyfta
lite sesamolja

Såsen kan man börja med. Pressa och hacka allt så fint som det går, blanda ihop och låt stå i kylskåpet.

Dela kycklingfiléer och koka mjukt i en koncentrerad buljong, med en skivad vitlök, skivad ingefära och en msk vinäger. Skär sedan kycklingen i tunna strimlor.

Glasnudlar: Det behövs inte så mycket - för 3 pers ca 1/4 av ett litet paket. Koka upp en kastrull med vatten och tag åt sidan, blötlägg nudlarna tills dom är mjuka. Sila av ordentligt.

Rispapper: rengör en bordsyta noggrant. Ta lite olja på hushållspapper och gnid in ytan (för att pappret inte ska fasta) tag varje papper och rulla runt det ett varv i det heta vattnet. Den kan vara lite stel fortfarande, den mjuknar även efter man tagit upp den ur vattnet - lägg pappret på det oljade bordet. Lägg upp några åt gången! Fyll lite lagom och rulla ihop.

Sedan är det bara att doppa i dippen så får du värsta smakflippen!

Öppen:
Avbiten:

Provköket på fejjan


Provköket på fejjan: här

lördag 11 september 2010

Rostad plommon- och tomatsallad med honung och feta.


Denna kvällsvard var god som tusan.

Plommon
Körsbärstomater
rosmarin
honung
fårost
sallad (gärna blandad med en beskare sort) (t.ex ruccola)
gräslök alt purjo
olivolja
vinäger

Klyv tomaterna och klyfta upp plommonen och lägg en ungsfast form. Ringla honung och olivolja över, samt rosmarin. Sätt ugnen på "snabb" och grilla dem tills de blir mjuka men inte mosiga. Servera på sallad med smulad feta och finklippt gräslök. Servera med en enkel vinegrette till.

Som förätt eller lätt huvudrätt om man har lite gott bröd till.

fredag 10 september 2010

Koreanska mungbönsplättar med dip


Mungo gott och lätt som en plätt.

2 dl mungbönor (torra)
1/2 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 dl hackad purjo
1/2 dl sesamfrö

1/2 dl sojasås ljus
1 klyfta finhackad vitlök
1 tsk sesamolja
1/2 hackad röd chilli
1 msk socker eller flytande honung
1 tsk fisksås
några kvistar färsk koriander, finhackad

Låt mungbönorna ligga i vatten i 24 timmar. Sila dem sedan ordentligt & mixa till smet. Finhacka purjo och rör ner, tillsätt salt och vitpeppar.

Klicka ut i små plättar, ngn matsked i varje. Stek med ganska mycket olja, på båda sidor tills dom får färg.

Rör samman ingridiensera i dipsåsen.

torsdag 9 september 2010

Inkokt lax med örtig bechamel


Mer husmanskt. Mandelpotatisen var egenodlad!

Koka laxen mjukt i
1/2 liter vatten
1 tsk salt
1/2 citron i klyftor

Bechamel:
2 msk smör
2 dl mjölk
1 msk vetemjöl
1 dl riven smakrik ost
En skvätt lime
Rikligt med gröna kryddor:
citrontimjan
koriander
gräslök
oregano
(men ta det som finns på din balkong)
salt peppar
+
potatis (från lotten ✌)
gröna bönor (från lotten ✌)
sallad (från lotten ✌)

Såsen gör en bottenredning med smör och mjöl, häll på mjölk och kryddor, salt och lime, koka upp. Tag från plattan och rör ner riven ost, smaka av med salt peppar och lime.

lördag 4 september 2010

Kryddig zuccinikaka med valnötter


Lottparty! Vi bjöd över lite vänner för att fira sommarens skörd. Solen tittade fram precis i tid och gräset gav oss bara knappt skönjbara fuktfläckar i baken. Det bjöds på smått och gott – provköket tog tillvara på ännu lite mer av zucciniskörden och gjorde en god och saftig kaka (lätt modifierad variant av ett recept jag hittat på ICAs hemsida).

3 dl grovriven zuccini
3 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 msk hela kardemummafrön
1 msk kanel
3 tsk bakpulver
1 dl valnötter, grovt hackade
2 dl rapsolja
+
ströbröd
florsocker

Vispa ägg och socker pösigt. Mortla kardemumma. Blanda alla torra ingridienser och rör ihop med äggsmet och olja. Smöra / ströbröda en form med ca 25 cm diameter och grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter på 175 grader. Låt sedan svalna. Sedan kan man klippa en stor "snöstjärna" i papper och sikta florsocker över kakan.

torsdag 2 september 2010

Dubbelt upp! Kryddigt panerad zuccini och zuccini-sås + mos


Blev bjuden på panerad zuccini häromveckan, gott! Inte så ofta vegetarisk mat har denna stekta frasiga karaktär. Såsen är en gammal favorit. Denna rätt rekommenderas alla vegetarianer som dagdrömmer om husmanskost.

2 portioner:

Zuccini i 1/2 cm tjocka skivor
1 ägg
1 dl ströbröd
1 tsk spiskummin
1 tsk paprikapulver
ganska mycket salt & peppar

Såsen:
1 dl creme-fraische
en stor näve riven zuccini
1/2 hönsbuljong
1 msk vitvinsvinäger och 2 msk vatten
(man kan gärna ha vin istället ta då lite mer – fast inget vatten)
färsk timjan och finklippt gräslök
kanske lite cayennepeppar

Mos:
Potatis
smör
lite mjölk
salt peppar

Tidsmässigt är det bäst att sätta på potatis först, skalad och skuren i bitar.

Under tiden rör ihop kryddor och ströbröd. Lägg på en tallrik. Vänd skivorna med zuccini i ägg och doppa sedan båda sidor på ströbrödsblandningen. Stek i olja på medelhög värme i ca 10 minuter, stek på båda sidor.

Såsen: riv zuccini och koka upp med C-F, och resten av ingredienserna.

Moset: mosa.

Ps: tack till Lotten för alla fina ingredienser