måndagen den 31:e mars 2008

Lax spenat & ingefära + morotssallad


För två-tre pers:

2 st frysta laxbitar
ett par nävar fryst spenat
1 cm ingefära
2/3 burk creme fraiche
1/2 purjo
1/4 zuccini
salt+peppar
Citron

Skär laxen i mindre bitar, zuccinin i skivor.
Fräs först laxen & zuccini, sedan spenat i lite olja
Lägg på strimlad purjo, finhackad ingefära & creme fraiche
Låt puttra upp snabbt - smaka av med salt & peppar

Servera med pasta och pressa rikligt med citron över, strössla gärna lite parmesan också. Min morbror säger att bandpasta är bra till lax. Ju bredare desto bättre! (fast jag hade tyvärr bara vanlig hemma)

Till det en morotssallad, syrlig och lite mer tuggmotstånd.

1 morot
1/2 äpple rött, syrlig sort
En kvist koriander
lite lime
salt
ev lite olivolja

Hyvla strimlor av äpple och morot med potatisskalare
pressa en halv lime och salta lätt.

söndagen den 30:e mars 2008

Falafel



Falafel är bäst hemma. Eller möjligtvis i Malmö.

1 burkkikärtor
2-3 ägg
1 klyfta vitlök
1 msk sesamfrö
gärna färsk persilja
1/4 pressad citron
1 tsk chillipasta
lite spiskummin
salt
peppar

Mixa ihop alla ingridienser.

Värm olja i stekpanna, använd en sked och klicka smeten i pannan. Strössla över sesamfrö. Vänta ett par minuter med att vända, det tar en liten stund innan falafelbitarna blir fasta. Vänd försiktigt. När dom fått fin färg och håller samman är dom klara.

Tillbehör:
Ajvar relish & fetaost är gott tillsammans
Rödlök
Rättika (sån där cerise inlagd)
Stekt zuccini eller aubergine
Hyvlad rödkål, hyvlad morot
Tomat
Färsk bladpersilja
Vitlöksyoghurt
tex..

onsdagen den 26:e mars 2008

Sjuklingens bästa dryck

2 dl vatten
1 halv stor pressad citron
1/2 cm riven färsk ingefära
1-2 msk honung

Koka ihop.
Drick & krya på dig!

Härma-bröd



Jag brukar härma. Går jag på restaurang & gillar nåt går jag hem och härmar, försöker göra samma grej, hitta rätt krydda. Att härma bröd är dock en ny grej för mig. Här är iaf ett försök från bageriet vid eriksdal/ringvägen. Där finns världens godaste grovbrödsfrallor, som man får med cambozola och kalamataoliver till. Brödet är saftigt och kompakt. Bra för magen. Jag vet inte hur likt det blev men det smakar bra.

Frö-blandning;
1/2 dl linfrö
2 dl solrosfrön
3 dl hela vetekärnor (ta fullkornsbulgur om du har det hemma)
1,5 msk salt

För-deg:
2 dl råg surdeg
3,5 dl rågmjöl

Efter-deg
3 dl vetemjöl
2 dl rågmjöl
1/2 jäst
1 msk sirap
4 dl fingerljummet vatten

Frö för dopp:
1 dl linfrö
1 dl sesam
1 dl pumpa

Dag ett:

Fröblanding: Häll över 4 dl kokande vatten och plasta över bunken låt stå framme på diskbänken

Fördeg; Blanda runt ordentligt och ställ i kylen över natten
har du ingen surdeg..? kolla här http://paindemartin.blogspot.com/2007/10/det-puttrar.html

Dag två:

Lös jästen i vattnet, rör ner resten av ingridienserna i efterdegen med båda grejerna från igår.
Rör ihop och använd degkrokar - bearbeta degen i 8 min. Eller rör med slev tills du för mjölksyra i armarna.

Låt jäsa med platsfolie i 40 min

Dela degen i 32 bitar på mjölat bord, platta ut till ca en cm tjock, avlång platta

Doppa den ena sidan i ett fat med frö-dopps blandningen, dutta undersidan mot lite mjöl

Olja en plåt och lägg brödet med frösidan upp, Det blir 2-3 plåtar

Låt jäsa i 1 timme under bakduk

Grädda i mitten av ugnen i 10-15 min på 250 grader. Tills.. det ser klart ut! Låt svalna i brödkorg eller på galler

Brödet blir rätt kompakt och jäser inte så jättemycket. Servera med något gott. Smör t.ex.

Aubergine & svamppasta


Kletig, smetig och smarrig

1 röd lök
2 hg champinioner
1/2 aubergine
1 röd paprika
1 vitlöksklyfta
1 bit grekisk fårost

1/2 citron
1 grönsaksbuljong
1 tsk asiatisk fisksås
1 msk sweet chili
1 tsk sambal olek
Ett par kvistar koriander

Hacka löken, skär upp champinoner & aubergine
stek ordentligt tills det förlorat vätska och blir mörkt
strössla på paprika i små bitar
pressa i vitlöken, smula buljongen (eller riv om det är en fast variant)
pressa citronen, häll på sweet chili, fisksås, sambal

Häll på 1/2 dl vatten och låt puttra ngn minut
Hacka koriander och strössla över

Servera med pasta eller nudlar (jag satte på pastavatten samtidigt som jag började hacka och steka) Ris funkar också utmärkt till.

Smula lite fårost över och strö lite sesamfrö

(blir 3 måttliga portioner eller 2 stora)

tisdagen den 25:e mars 2008

Egen hommus



Snabbt och mycket bättre än köpt

3 dl kikärtor utan spad
1/2 dl olivolja
1,5 msk sesampasta (har du ej? ta 2 msk skalade sesamfrön)
1/2 citron, jag gillar den lite syrlig
tsk salt
1/2 tsk spiskummin
1 msk vatten vid behov
1/2 tsk torkad röd chilli
några kvistar bladpersilja
1 liten vitlöksklyfta

Riv vitlöken samt hacka persiljan först
häll också resten ingridienserna i en mixvänlig behållare
mixa ihop allt

Jag gillar potatismoskonsistens på min hommus - dryga ut den lite om den blir för fast med olja eller med vatten om du vill vara nyttig.

Serveras med lite ringlad olja och en dust spiskummin och sesamfrön
(jag åt detta med knäckebrödet och borstjen) Håller sig 5-6 dagar i kylen. Ät på bara!

Borstj kryddad med rosmarin


Soppa igen? ja ja. En rödbetssoppa där rosmarinen sätter tydlig karaktär.

1/5 kilo rödbetor
en stor gul lök
2 mellanstora potatisar
1/10 vitkålshuvud (om du har hemma)
1 palsternacka
2 vitlökslyftor
3 grönsaksbuljong tärningar
1/2 halv citron
2 tsk torkad rosmarin
gräddfil till servering
1,5 l vatten

Som topping lite korv eller soltorkad tomat

Hacka alla grönsaker i små stavar - kanske 3 mm tjocka

Häll på vatten /buljong /rosmarin och koka i 15 min

Pressa citron över och finhackad vitlök på slutet

Smaka av med salt och peppar. Servera med en klick gräddfil (yogurt, creme fraise) hårdstek kryddig korv i tunna strimlor och lägg över eller för vegetarianer (som i detta fall) strimla soltorkad tomat.

Bon appetit!

måndagen den 24:e mars 2008

Hemmaknäcke knäcker!






1 dl dinkelvetemjöl
1 dl vetegroddar
3 dl special vetemjöl
1 dl kruskakli
3 dl rågsikt
1 dl linfrö

1/2 pkt jäst
4 dl vatten
1 msk mörk sirap
1 msk salt
1 tsk bikrabonat

+krydda
sesam svarta/skalade eller rosmarin i detta fall
____________________

Lös jästen i fingerljummet vatten
Rör ihop degen, allt utom kryddor
Använd matberedare eller degkrokar i 8 min eller tio minuter för hand

Låt jäsa i rumstemperatur med plastfolie i 2 timmar

Baka ut bröden i fyra delar kavla ut brödet så var bröd täcker en bakplåt (det blir tunt!) använd lite rågmjöl i utbakningen

Pensla med vatten så det geggar sig lite i ytan men inte är blött - strö på sesamfrö eller rosmarin gnugga in det lite

Sätt på ugn på 240 grader

Låt jäsa i minst 30 min, skär sedan brödet i valfri storlek, sticks eller kvadrater eller vad man nu föredrar

Grädda bröden i mitten av ugnen i ca 8-10 min, tills det får färg, strax innan du tror det blir brännt! det blir ganska mörkt.

Om det blir segt så lägg in det i några minuter till det skall vara knaprigt inte tuggigt!! (går även bra att torka ur i efterhand)

________________

Gott som macka med smör & ost eller som drinktilltugg med någon smarrig röra

söndagen den 23:e mars 2008

Blomkålssoppa med ny kryddning


Lite thai sådär..

Ingridienser:

1 blomkålshuvud
2 höns buljongtärningar
1 vegetarisk buljongtärning
1,5 l vatten
1/2 purjolök
2 dl kokosmjölk
2 vitlöksklyftor
1/2 kruka koriander
1/2 citron
2 cm färsk ingefära
2 krm torkad chilipeppar

Koka upp vatten och buljong

bryt blomkål i mindre buketter
hacka purjon
finhacka ingefära

låt koka under lock tills blomkålen är mjuk men har lite tuggmotstånd ( det tar inte så många minuter)

Efter,
hacka vitlök och sätt i
pressa citronen i
häll i chillipeppar
häll i kokosmjölk

Låt koka upp snabbt, tag sedan av plattan

Mixa soppan slät men låt 1/4 del av blomkålen vara omixad
Hacka koiandern och blanda i soppan

Servera!

söndagen den 16:e mars 2008

Mungbönsbiffar





Mycket enkelt.

2 dl mungbönor (torra)
1/2 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 dl hackad purjo

Sås att doppa biffarana i
1/2 dl sojasås ljus
1 tsk sesamolja
1 nypa torkad chilli
1 tsk honung
1 tsk fisksås
(färsk koriander en kvist )

Låt mungbönorna ligga i vatten i 24 timmar. Sila dem sedan ordentligt & mixa till smet. Finhacka purjo och rör ner, tillsätt salt och vitpeppar.

Klicka ut i små plättar, ngn matsked i varje. Stek med ganska mycket olja, på båda sidor tills dom får färg.

Rör samman ingridiensera i dipsåsen. Köp sesamolja - det är värt besväret!

Går bra att äta som förätt bara som dom är. Servera annars med ris eller nudlar (här stekta risnudlar med gröna bönor) servera sojasåsen separat i lite skål och doppa biffarna. Mums. Skall ätas nystekta! Bon appetit

Mjölksyrade morötter




Var på Koreansk restaurang igår och åt deras klassiska bi bim bap. De använder mycket syrade grönsaker i maten. Jag gillar syrliga grejer så nu prövar jag en omgång:
_______________________

1/2 kg morötter eko
1 1/2 dl filmjölk
1/2 tsk salt

Viktigt att hålla allt rent och fräscht - skärbräda, mortel och glasburk. Så det inte blir bakterier, då kan det ruttna istället för att bli syrat.

Sila filmjölken i kaffefilter eller tyg i sil- använd bara vasslen. (Blir ca 1 dl av 1,5 dl filmjölk) Detta kan ta 30 min-1 timme, låt den stå framme i rumstemperatur medan det rinner av.

Grovriv morötterna, strö på saltet, stöt dem sen med mortel så det vätskar sig.

Sätt morötterna i en glasburk häll över vasslen.

Sätt ett väl tvättat äpple eller apelsin som tynger ner morötterna så det ligger i sitt eget "spad", det är bra så att det inte kommer i kontakt med syret och börjar ruttna. Inga morötter skall sticka upp i luften. Sätt ett lock på burken.

Låt det stå framme i rumstemperatur i 3 dagar.

Ställ sedan svalare i ca 2 veckor 15-18 grader.

Man kan göra olika smaksättning med lök/vitlök/senapsfrö mm men den första gången ville jag pröva att göra en relativt neutral version.

torsdagen den 13:e mars 2008

Apelsinmarmelad med kanel




Yes det blir godare om man gör den själv!

Apelsin 1 kg
1 citron
socker 9 dl
vatten 1 l
2 st kanelstång
________________

Börja med att skrubba frukten ordentligt i varmt vatten. Hyvla loss skalet på apelsinerna med en potatisskalare på ca 2/3 av frukten skär skalet i tunna tunna strimlor - skala resten och ta bort det vita på apelsinerna du hyvlat. Klyfta upp frukten och skär den i tunna bitar.

Koka frukt, skal och vatten i 30 min

Häll på sockret och låt koka i ytterligare 50 min, utan lock. Mot slutet av koket kan marmeladen brännas så rör om lite lätt då och då dom sista 15 min.

Fiska upp kanelstång och kärnor med en sked

_________________

Är det klart? Lägg en tesked på ett fat och ställ i kylskåpet 5 minuter, dra sedan en linje med en sked i marmeladen, rinner den inte ihop så är den klar. Låt den annars koka vidare tio min och gör testen igen. Personligen har jag inget emot när marmeladen är lite lös.

Detta håller bra i kylskåp - flera månader. Men se till att ha riktigt rena burkar att slå upp på - och värm burkarna med varmt vatten innan du häller i den varma marmeladen så att dom inte spricker.

Ett tips som jag kom på nyss är att fetaost och marmelad är gott tillsammans på mackan. Varning för sockerchock då det är svårt begränsa antal toast på morgonen ; )

Bon Appetit!

Grönsakssoppa med kokos och korianderfrö



Oj vad mycket ingridienser - fast det är det som är poängen, man tager vad man haver. Finns inte squash ta lite extra blomkål. Har du inte vitkål ta lite kålrot. Släng ner det du har! Finns inte kokosmjölk byt mot grädde eller matlagningsyogurt. (fast kokosen ger en trevlig touch på det..) Det är en blandsoppa som får sin karaktär av att den är bred och mustig och kryddorna såklart. Den blir lite orientalisk i stilen.

1/2 paprika
1,25 l vatten
1 stor gul lök
1/2 broccoli
1 stor klyfta vitlök
1/5 dels vitkålshuvud
1/3 squash
1/3 citron
1 msk chillisås
1 dl röda linser
1/2 burk kokosmjölk
en cm färsk ingefära

1 & halv st grönsaksbuljong
1 st hönsbuljong

1/2 tsk torkad chili
1/2 tsk spiskummin (hel)
1 tsk senapsfrö
1/2 tsk korianderfrö
(stöt dessa tillsammans i mortel)

salt pepper
________________

koka linserna separat i saltat vatten

fräs den hackade gula löken
skär upp alla grönsaker i småbitar
häll på vatten & buljong
Låt koka i 10-15 min under lock

sänk temperaturen så det skjuder
häll i kokosmjölk (eller grädde om det finns hemma)
citron
chilisås (heinz)
vitlök
finhackad ingerfära
kryddor
samt de kokade linserna (avrunna)

mixa allt med mixerstav

smaka av med salt och peppar

Servera med lite färsk strimlad basilika eller ngn annan krydda du gillar. Bröd är ju alltid gott till soppa - kanske rostat med peston som blev över?

Bon appetit!

Morotsomelett


Saftig och smakrik. Bra när man vill ha mat på bordet snabbt!

Ingridienser per person:
1/2 gul lök
1 morot
2 ägg
1/4 citron
1 vitlök
svartpeppar grov
1/2 grönsaksbuljong
nypa piskummin
liten bit av ngn form av ost - gärna parmesan
olja eller smör
_________________

Hacka en halv gul löl
Riv en mellanstor morot på den grova
finriv en liten vitlökslyfta

stek ingridienserna i en stekpanna i lite olja tills det börjar mjukna

tag en halv grönsaksbuljong och riv på det fina på ett rivjärn
(om den inte är så där torr och enkel att smula) stö över moroten
pressa en halv halv citron över
häll på 1-2 msk vatten
lite grovmalen svartpeppar
lite spiskummin
(har du persilja eller koriander hemma? släng på lite)

När vattnet avdunstat sätt morotsmixen på ett fat vid sidan
______________

Rör ihop omelettsmet
2 ägg
1-2 msk vatten
en liten nypa salt

Lite olja eller smör i stekpanna

Häll i smeten, låt det nästan stelna i pannan lägg sedan på morotsmixen på ena halvan. Strö över lite riven parmesan eller fårost eller vilken ost du har hemma. Finns persilja eller något annat kryddgrönt släng på det! Vik sedan över delen utan morot (så den blir dubbel) och låt den stå så någon minut så att äggen stelnar ordentligt. Servera med bröd och sallad eller vad som kan finnas i kylskåpet.

Bon Appetit

Röd pesto med sesam

Röd pesto med sesam

Vem har kommit på att det skall vara pinjenötter i pesto? Trista små kottfrön.. och dyra!

1 dl rostade sesamfrön
1 dl grovriven parmesan. obs ej i påse tack! (kan bytas mot typ prästost)
10 avrunna soltorkade tomater
1 riven vitlök
1/3 pressad citron
några kvistar färsk persilja
1/2 dl olivolja (kan bytas mot en neutral olja typ raps)
Kapris 1 msk
lite svartpeppar
lite salt

Mixa ihop till en smet - blir den för fast häll på mer olja eller lite vatten (då blir den lite grumligare och inte lika hållbar men det är ok för mig.. jag äter alltid upp den inom ngn dag)

Ät till pasta eller på rostat bröd.

Rostat sesamfrö


Rostade sesamfrön - smakar mycket. Rosta ca 1,5 dl i torr panna tills dom blir gyllengula. Rör runt med en slev eller skaka pannan hela tiden, häll ut direkt dom när dom fått lagom färg. Det hela går på någon/några minuter.

Vad kan man göra med sesamfrön? Topping på sallad, omelett eller macka, god i pesto eller röror.